Gräddbullar med choklad och hallon

Efter några besök på Gräddbullerian blev jag sugen på att försöka mig på egna. Dessa övergoda gräddbullar blev inte jordens godaste vackraste precis, men ack så goda! Måste testas!
Ingredienser
10-12 st
- 1 dl äggvitor (ca 3 ägg)
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 st gelatinblad /gelantin
- Frystorkade, krossade hallon och jordgubbar från ett paket Kellogsflingor
- 8-10 smörgåsrån
- 200 g mörk choklad
- 2 msk matolja
- Sikta i lite kakao om det blir för rinnigt
Gör så här:
- Vispa äggvitorna, sockret och vaniljsocker med hjälp av en elvisp, det ska bli marängstyvt.
- Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
- Krama sedan ur dem och smält dem försiktigt i en panna.
- Krossa de frystorkade bären i en plastpåse så det blir ett fint pulver.
- Använd en mixerstav om de är sega.
- Ta lite av marängvispet och rör ner i det smälta gelantinet för att temperera det.
- Häll sedan över allt i den övriga marängsmeten.
- Vänd ner det försiktigt och ordentligt och blanda sedan ned bärpulvret.
- Häll fyllningen i en spritspåse med ca 1,5 cm spritsöppning.
- Tag ut 1-2 rånbottnar av varje smörgåsrån, ca 5 cm i diameter.
- Det går utmärkt att stansa ut dessa med ett glas.
- Tryck sedan ut marängsmeten till en topp eller ”mumsmumsformad” boll på varje rånbotten.
- Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
- Rör ned oljan för att göra den lite rinnigare.
- Doppa gräddbullarna, vrid dem i slutet och skaka lätt så överflödig choklad rinner av.
- Doppa eller strö topparna med kokos innan de ställs in i kylen och stelnar till.