Chokladigt.blogg.se

Jag bloggar om mitt chokladbak i olika former. Choklad är gott.

Chokladkaka med stort C

Publicerad 2014-08-02 14:53:54 i Allmänt,

Detta är en imitation på en chokladkaka som ett lokalt fik säljer, som är den godaste kladdkakan jag ätit. Glasyren ovanpå är Mmmmmmmm. Den är dock svår att göra och jag lyckas inte få den riiiiktigt lika god som de. Men den är absolut värd ett försök. Håll noga koll på bottnen, den blir lätt för seg och hård. Och den ska helst göras dagen innan, så den kan stå i kylskåpet och gotta till sig så glasyren blir sådär lagom seg.

Kakan: 
200 gram smör (riktigt smör obs!)
3 dl socker 
2 ägg
1dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Glasyren
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
50 gram mörk blockchoklad
50 gram ljus blockchoklad.
100 gram smör
 
Kakan
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. 
Ta av den från värmen, rör ner socker och ägg.
Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner blandningen i kastrullen. 

Bred ut smeten i en form med smort smörpapper. Grädda i 175 grader nederst i ugnen i 15-20 minuter. Vänd kakan upp och ner på smörpapper, dra försiktigt bort smörpappret på kakan.

Glasyren
Blanda grädde, socker, sirap och blockchokladen (i bitar) i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och blockchokladen smält, ca 10-15min.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över kakan och låt den svalna i kylen.
 
Den är väldigt mäktig så det är gott att serverera lite bär och vispgrädde till.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela